
Opnieuw in verbinding na conflict
Bedrijven houden vaak enkel rekening met de kosten gelinkt aan het aantrekken van nieuwe mensen en hun desbetreffende opleiding, maar het is een noodzaak om stil te staan bij de energie die conflict vergt van de mensen die er nauw bij betrokken zijn en vooral de impact van dit energie- of aandachtverlies op de productiviteit.
Conflict is vaak iets waar velen onder ons bang van zijn en daarom lopen we ervan weg of proberen we het te vermijden, zowel als betrokkene en als manager van het team. Dit zorgt mogelijks voor een onuitgesproken stroom aan gedachten en emoties die alleen maar groter wordt en op het moment dat de emmer als het ware overloopt niemand nog weet hoe er mee om te gaan. Betrokkenen zijn op dit punt vaak niet meer in staat om de mens achter het gedrag te zien en wordt een samenwerking quasi onmogelijk, om nog maar te zwijgen van de impact ervan op de teamwerking:
Ontstaan van kliekjes
Informatie is niet langer transparant waardoor gewenste resultaten in het gedrang komen
Collega’s gaan elkaar saboteren tot dergerlijke mate dat (gewaardeerde) collega’s geen andere oplossing zien dat het bedrijf te verlaten.
Kortom,: des te sneller dit aangepakt wordt, des te beter!
Als externe bemiddelaar / facilitator kan ik:
Luisteren zonder oordeel.
Oprechte nieuwsgierigheid tonen aangezien er geen voorkennis van zaken is.
De neutraliteit bewaken.
De gevoelens en behoeftes benoemen achter het gedrag dat wordt getoond om zo op dit niveau de mogelijkheid te creëren om (opnieuw) te verbinden